mypinkbutter

mypinkbutter

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

''Προφιτερόλ'' ταψιού της μαμάς



Πρόκειται για το πιο νόστιμο γλυκό ταψιού, που θα αρέσει και στον πιο περίεργο και απαιτητικό ουρανίσκο. Απο τον τίτλο του καταλαβαίνετε πως μου το έμαθε η γλυκιά μου μανούλα..άρα όπως και να το κάνουμε είναι ενα '' τικ '' πιο νόστιμο και μόνο απο αυτό. Χρόνια παλεύω να αλλάξω το όνομα αυτού του γλυκού και να εξηγώ στην μαμά μου πως δεν μπορεί να λέγεται '' προφιτερόλ '' και πάντα έπαιρνα την αποστομωτική θα έλεγα απάντηση '' εγώ έτσι το έμαθα έτσι το λέω''....πάντα ευγενικά βέβαια...Εεεε και κατάπινα και την τελευταία μπουκιά απο το '' προφιτερόλ '' και έπινα και λίγο νεράκι για να κατέβει πιο εύκολα και μαζί μ' αυτό και οι ενστάσεις μου για την ονομασία του γλυκού...τελοσπάντων..θα το δεχτώ.. δημοκρατία έχουμε άλλωστε...χαχαχα!!! Μέχρι που στο τέλος κατέληξα στο συμπέρασμα...επιβεβαιώνοντας τον Γιώργο Κωνσταντίνου πανηγυρικά....πως για όλα τα προφιτερόλ..είτε με εισαγωγικά είτε χωρίς...έχω την ίδια διάθεση '' δεν θέλω να τα μάθω θέλω να τα φάω '' !!! Απλά δοκιμάστε το!!!!



ΥΛΙΚΑ

Για την σοκολατένια κρέμα:
6 αυγά
200 γρ. κουβερτούρα
1 βούτυρο ή μαργαρίνη ( 250 γρ.)
1 κούπα άχνη

Για την λευκή κρέμα:
2 morfat creamy
1 κούπα γάλα
1 κούπα άχνη
2 βανίλιες
2 κ.σ. κονιάκ

Επιπλέον:
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπέρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε με την λευκή κρέμα: χτυπάμε το morfat μέχρι ν' αφρατέψει και έπειτα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί  μέχρι να γίνει μια αφράτη και σφιχτή κρέμα και την βάζουμε στο ψυγειο να σφίξει.
Για την σοκολατένια κρέμα: βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσει η κουβερτούρα με το βούτυρο. Ταυτόχρονα σε μπώλ χτυπάμε τους κρόκους με την άχνη μέχρι ν' αποκτήσουν ανοιχτό χρώμα. Σε άλλο καθαρό και στεγνό μπώλ χτυπάμε τ' ασπράδια μαρέγκα. Μόλις λιώσουν η κουβερτούρα με το βούτυρο, αφαιρούμε απο την φωτιά και μόλις κρυώσουν προσθέτουμε μέσα τους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος βάζουμε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά  με μια μαρίζ ( η σπάτουλα που ανακατεύουμε το κέικ ).
Συναρμολόγηση: σε πυρέξ βάζουμε μια στρώση μπισκότα, μετά την μισή λευκή κρέμας,απο πάνω την μισή  την σοκολατένια κρέμα, μετα πάλι μπισκότα, έπειτα την υπόλοιπη λευκή κρέμα και τέλος την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.





Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γλυκό ψυγείου με τσουρέκι και κρέμες προφιτερόλ



Ένα πεντανόστιμο γλυκό...που σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά! Στην αρχή νιώθεις το αφράτο και σιροπιαστό τσουρεκάκι με την άκρως χαρακτηριστική του γεύση, μετά έρχεται η βανιλένια και  γεμάτη γεύση της κρέμας πατισερί και τέλος η γκανάζ σοκολάτας απογειώνει και ολοκληρώνει τη νοστιμιά του  γλυκού αυτού....


ΥΛΙΚΑ:

Ένα τσουρέκι 400-450 γρ

Για το σιρόπι :

1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 βανίλια
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)

Για την κρέμα πατισερί :

3 κούπες γάλα
6 κρόκους
3/4 κούπας ζάχαρη
60 γρ. κόρν φλάουρ
1 1/2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.γ. υγρή βανίλια ή 3 βανιλίνες

Για την γκανάζ σοκολάτας :

200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι λίγο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κόβουμε σε χοντρές φέτες το τσουρέκι και το βάζουμε σε πυρέξ και το σιροπιάζουμε.
Για την κρέμα: βάζουμε σ ένα κατσαρολάκι το γάλα να βράσει, και σ' ένα μπώλ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν ένα λεμονί χρώμα, τότε προσθέτουμε και το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μόλις δούμε πως το γάλα πάει να βράσει ρίχνουμε το 1/3 τους γάλακτος στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε όλο μέσα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ( μόλις σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια είναι έτοιμη η κρέμα μας ) . Αφαιρούμε απο την φωτιά προσθέτουμε την βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Την ρίχνουμε πάνω απο το τσουρέκι και την καλύπτουμε με μια μεμβράνη για να μην πιάσει την αντιαισθητική πέτσα ( η μεμβράνη να ακουμπάει πάνω στην κρέμα ).Την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Για την γκανάζ: ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, βάζουμε σ ένα μπωλ την κουβερτούρα ψιλοκομμένη μαζί με το μέλι, λίγο πριν πάει να βράσει η κρέμα γάλακτος την ρίχνουμε στην σοκολάτα, αφήνουμε να σταθεί 1 λεπτό και ανακατεύουμε με σύρμα και την αφήνουμε να χλιαρύνει.
Μόλις σφίξει η κρέμα του γλυκού μας και χλιαρύνει και η γκανάζ, ρίχνουμε την γκανάζ πάνω στο γλυκό μας να πάει παντού και τοποθετούμε στο ψυγείο.








Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μοσχάρι γιουβέτσι στο πήλινο


                           

Μου αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύω τα φαγητά μου στο πήλινο, τα κάνει όλα να λιώνουν στο στόμα και γίνονται και πιο εύγευστα έχω την εντύπωση . Το γιουβέτσι είναι ένα απο τα πιο νόστιμα και μαμαδίστικα φαγητά...που μυρίζει Κυριακή. Η κόκκινη πιπεριά φλωρίνης είναι δική μου πινελιά καθώς την αγαπώ πολύ και την βάζω σε πολλά φαγητά μου. Το συνοδεύουμε με μια κλασική χωριάτικη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και νόστιμη φετούλα και δεν θέλουμε τίποτα άλλο....

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό μοσχάρι ( σπάλα ) κομμένο σε μεριδούλες
1 πακέτο κριθαράκι χοντρό ( 500 γρ. )
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε καρεδάκια
1 κούπα ελαιόλαδο ( ή κάνουμε γιουβέτσι ή δεν κάνουμε....το λαδάκι είναι του Θεού )
1 σκελίδα σκόρδο
3 κόκκους μπαχάρι
2 κ.σ. πελτέ
μισό κ.γλ. ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
μισό κ.γλ. πάπρικα
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις κάψει ροδίζουμε καλά το κρέας σε 3 δόσεις. Βάζουμε το κρέας μας στο πήλινο. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λαδάκι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε και τον πελτέ, την ζάχαρη, το μπαχάρι, την πάπρικα, το σκόρδο,το αλάτοπίπερο, σωτάρουμε 1'-2' ακόμη και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκόολ, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση, έπειτα το μεταφέρουμε στο πήλινο με το κρέας και ρίχνουμε βραστό νεράκι να καλύπτει τα 2/3 του κρέατος. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες. Έπειτα, ρίχνουμε το κριθαράκι και 1 ποτήρι βραστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς καπάκι για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι ( αν δούμε οτι έχει στεγνώσει και δεν έχει βράσει  προσθέτουμε κι άλλο βραστό νεράκι ).


                          



Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Γλύκισμα με ανανά




Μετά απο απουσία λίγων ημερών..επιστρέφω μ' ένα δροσερό γλυκάκι για να αποχαιρετήσουμε με τον τρόπο αυτό το καλοκαίρι..μιας και διανύουμε τις τελευταίες του μέρες. Είναι ένα γλύκισμα με σαβουαγιάρ ποτισμένα με ελαφρύ σιροπάκι,δροσερή αφράτη κρεμούλα και κρέμα ανανά για επικάλυψη ( η κρέμα ανανά είναι βασισμένη στην συνταγή της Σόφης Τσιώπου ). Ας δροσιστούμε για λίγο ακόμα λοιπόν....


ΥΛΙΚΑ:

20 σαβουαγιάρ

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Για την κρέμα:

1 morfat creamy
1 ζαχαρούχο
1 συσκευασία μικρή τυρί κρέμα
1 βανίλια

Για την κρέμα ανανά:

Μισό λίτρο χυμό ανανά
40 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια ( για βράσιμο )
5 κ.σ. ζάχαρη

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: κονσέρβα ανανά



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, το αφήνουμε να χλιαρύνει.
Βάζουμε τα σαβουαγιάρ σ' ένα πυρέξ και μ' ένα κουτάλι τα σιροπίαζουμε ελαφρά.
Χτυπάμε στο μίξερ το morfat  ν' αφρατέψει 3'- 4' και μετά προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το τυρί κρέμα και την βανίλια και χτυπάμε μέχρι ν' αφρατέψει η κρέμα μας. Την βάζουμε πάνω απο τα σαβουαγιάρ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα. Μόλις σφίξει ξεκινάμε την κρέμα ανανά.βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη, στραγγίζουμε την κονσέρβα ανανά, κόβουμε σε κομματάκια τον ανανά και τον βάζουμε πάνω απο την λευκή κρέμα και τέλος περιχύνουμε με τηνκρέμα ανανά να πάει παντού.