mypinkbutter

mypinkbutter

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ο πιο νόστιμος σπιτικός γύρος


Ποιός μπορεί να αντισταθεί σ' έναν γύρο με πίτα,πόσο μάλλον όταν αυτός αποτελείται από σπιτικά υλικά που απογειώνουν την γεύση του. Τουρίστες απο όλο τον κόσμο μετά την επίσκεψη τους στην χώρα μας, τον έχουν κάνει διάσημο σε κάθε γωνιά της γης. Λίγη προσοχή αν δώσουμε μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι τον πιο νόστιμο γύρο σε πίτα, με τζατζίκι ή χωρίς ανάλογα τα σχέδια σας!!!Η συνταγή για τον γύρο είναι του Άκη Πετρετζίκη..

ΥΛΙΚΑ

1 ψαρονέφρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες ( εμένα μου το έκανε ο κρεοπώλης λωρίδες)
1 σκελίδα σκόρδο
1κρεμμύδι κομμένο σε πολύ χοντρές φέτες ( θα το αφαιρέσουμε μετά)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ.ξύδι
1 κ.γ.ρίγανη
λίγο  θυμάρι
2 κλωναράκια δενδρολίβανο
1/2 κ.γ. μέλι
 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ : 4 πίτες για σουβλάκι,πατάτες τηγανητες, κέτσαπ, μουστάρδα, τζατζίκι,ντομάτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το κρέας και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 12 ώρες. Επειτα βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει προσθέτουμε λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε και τον γύρο σε 4 δόσεις ( αν τον βάλουμε όλο μαζί θα βγάλει υγρά) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά δεν θέλει παραπάνω για να παραμείνει ζουμερός.Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και το δενδρολίβανο. Ζεσταίνουμε ελαφρώς τις πίτες, παίρνουμε μια πίτα, βάζουμε με την σειρα: τζατζίκι (προαιρετικά) , κέτσαπ, μουστάρδα, ντομάτα , γύρο και τέλος τις πατάτες, πασπαλίζουμε με ρίγανη και έτοιμος!





Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Λαχταριστοί λουκουμάδες παραλίας


Πραγματικά οι πιο λαχταριστοί λουκουμάδες παραλίας...όλοι θα νομίζουν πως τους αγοράσατε!!


ΥΛΙΚΑ

2 κούπες νερό χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά
160 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
800 γρ. με 1 κιλό αλέυρι ( εμένα μου πήρε 920 γρ. )

Λίγη μαρμελάδα ροδάκινο ( ή βερύκοκο αυτές ταιριάζουν )
Ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό και διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε την την ζάχαρη και 3 κ.σ. απο το αλέυρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά ν' αφρίσει η μαγιά. Έπειτα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τους κρόκους, το αλάτι,, τις βανίλιες και τα χτυπάμε λίγο να ενωθούν και βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι (σε 3 δόσεις) και χτυπάμε  με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα ( αν δεν έχουμε μεγάλο μίξερ τα ανακατεύουμε πολύ καλα με το χέρι μας και ζυμώνουμε λίγο να ενωθούν καλά τα υλικά). Θα είναι ελαφρώς σκληρή η ζύμη αλλα μετά το φούσκωμα θα μαλακώσει. Την  βάζουμε σε καθαρό και ελαφρώς λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά ( τον χειμώνα 45' ). Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής χωρίζουμε την ζύμη στα 2 και κάθε ζυμάρι το ανοίγουμε σε μετρίου πάχους φύλλο, με στρόγγυλο κουπ πατ ( ή με ένα πιάτο, εγώ χρησιμοποίησα ενα πλαστικό βαθύ πιάτο απο τα jumbo που οι άκρες του ελαφρώς '' κόβουν '', το μέγεθος το ορίζετε εσείς) κόβουμε λουκουμάδες και μ' ένα καπάκι απο μεταλλικό νερό κόβουμε στη μέση για να γίνει η τρύπα. Τους αφήνουμε σκεπασμένους με πετσέτα για άλλα 30 λεπτά και έπειτα τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά σε μπόλικο καυτό λάδι. Μόλις τους βγάλουμε τους αλείφουμε με μαρμελάδα ( λίγο απλά για να κολλήσει η ζάχαρη) και τους βουτάμε σε μπώλ με ζάχαρη να πάει παντού και σερβίρουμε.


Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τα πιο νόστιμα σπιτικά εκλέρ



Ο άντρας μου το Σάββατο μου ζήτησε εκλέρ..πως να του χαλάσω χατίρι όταν αυτός δεν μου χαλάει κανένα;;; Δεν θα πω ψέμματα είναι μια συνταγή ελαφρώς μπελαλίδικη..αλλά το αποτέλεσμα αυτών των εκλέρ είναι ανώτερο απο κάθε ζαχαροπλαστείο γιατί η ποιότητα των σπιτικών υλικών σ' αυτή την συνταγή κάνει την διαφορά..με αποτέλεσμα να έχετε σπιτικά εκλέρ τόσο αφράτα που η κάθε τους μπουκιά να χάνεται στο στόμα και δυστυχώς δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα...τόσο ελαφριά!!!


ΥΛΙΚΑ

Για τα σου:

125 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο ( 1 κούπα )
100 ml γάλα
100 ml νερό
10 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
80 γρ. βούτυρο Lurpak
4 αυγά
4 βανιλίνες
λίγο άχνη για το πασπάλισμα

Για την κρέμα:

480 ml γάλα ( 2 κούπες )
4 κρόκους
112γρ. ζάχαρη (1/2 κούπα)
40 γρ. κόρν φλάουρ ( 1/3 της κούπας)
15 γρ. βούτυρο Lurpak ( 1 κ.σ.)
2 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανιλίνες

Γλάσο σοκολάτας γάλακτος:

200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
125 γρ. κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με την κρέμα μας : βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το γάλα μας να ζεσταθεί, σ'ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψουν και να πάρουν ένα ανοιχτό λεμονί χρώμα, τότε προσθέτουμε και το κόρν φάουρ και ανακατεύουμε λίγο να ενωθούν. Λίγο πριν πάει να βράσει το γάλα το απομακρύνουμε λίγο απο την φωτιά, ρίχνουμε περίπου το 1/3 ( του γάλακτος) μέσα στο μπώλ με τους κρόκους και ανακατεύουμε γρήγορα. Έπειτα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, το ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα( μόλις σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια είναι έτοιμη η κρέμα). Την βάζουμε σε καθαρό μπώλ ρίχνουμε την βανίλια και το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο, τοποθετούμε στην επιφάνεια της διαφανή μεμβράνη ( ν' ακουμπάει την κρέμα για να μην πιάσει την αντιαισθητική πέτσα) και την αφήνουμε να χλιαρύνει και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει τελείως.
Για τα σου : Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο να πάρουν μια βράση, αφαιρούμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ξαναβάζουμε στην φωτια και σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε για 1'-2' ακόμη μέχρι να ξεκολλάει απο τον πάτο σαν ζύμη. Το παίρνουμε και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπώντας το προσθέτουμε ένα ένα τ' αυγά. Βάζουμε την ζύμη σε κορνέ ( με μύτη 1 εκ.) και σχηματίζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολα σου 10 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγο άχνη ( την κοσκινίζουμε απο πάνω τους) και τα ψήνουμε για 40 λεπτά ( αφού περάσουν τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος βάζουμε μια κουτάλα ξύλινη στην πόρτα της κουζίνας, να είναι ελαφρώς ανοιχτή και συνεχίζουμε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα 30 λεπτά.Μόλις είναι έτοιμα τα τρυπάμε με ενα ξυλάκι απο σουβλάκι να βγεί ο ατμός και τ' αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την γκανάζ σοκολάτας γάλακτος : Ζεσταίνουμε την κρέμα γαλακτος και λίγο πριν βράσει την ρίχνουμε μέσα στην ψιλοκομμένη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε με σύρμα.
Συναρμολόγηση: Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ με λεπτή μύτη και τρυπάμε τα σου σε τρεις μεριές και γεμίζουμε με την κρέμα ( την κρέμα μόλις την βγάλουμε απο το ψυγείο την ανακατεύουμε με σύρμα ν' αφρατέψει) σε κάθε τρύπα καιβουτάμε την πάνω μεριά στην γκανάζ. Τα βάζουμε σε επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολα να κρυώσουν καλά και μετά τα διατηρούμε στο ψυγείο.








Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Υπερσοκολατένιο κέικ '' το βραστό''


Πρόκειται για ένα πολύ αφράτο και ζουμερό κέικ το οποίο ονομάζεται ''κέικ κατσαρόλας'' ή ''βραστό'' λόγω του τρόπου παρασκευής του ο οποίος γίνεται μέσα σε μια κατσαρόλα. Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για το συγκεκριμένο κέικ, με τις οποίες το κέικ μου έβγαινε '' βράστο'' και όχι ''βραστό''....
η συγκεκριμένη συνταγή μου ταίριαξε απόλυτα και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα!


ΥΛΙΚΑ

250 γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα βραστό νερό
1 κούπα κακάο κοσκινισμένο
4 κ.σ. κονιάκ
5 αυγά
2 βανίλιες
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο,την ζάχαρη, το βραστό νερό,το κονιάκ  και το κακάο να βράσουν λίγο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κραταμε μια κούπα απο αυτό στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα σε μπωλ και το αφήνουμε 10 λεπτά να χλιαρύνει λίγο, έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τ αυγά, μετά τις βανίλιες,το μπέικιν και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Παίρνουμε ένα τσέρκι 24 εκ. στρώνουμε λαδόκολα στον πάτο του,βουτυρώνουμε τα πλαϊνα και ρίχνουμε μέσα το σοκολατένιο μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25-30 λεπτά . Μόλις το βγάλουμε απο τον φούρνο ρίχνουμε στην επιφάνεια του την κούπα με το σοκολατένιο σιρόπι που κρατήσαμε.