mypinkbutter

mypinkbutter

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αφράτα ''κρουασανάκια'' με σιρόπι κανέλας




Στην ουσία πρόκειται για μια αφράτη ζύμη σε σχήμα κρουασάν βουτηγμένη σε αρωματικό σιρόπι κανέλας. Ιδανικά για να συνοδεύσετε τον πρωινό ή απογευματινό καφέ σας.

ΥΛΙΚΑ:

Για τα κρουασανάκια:
750 γρ. αλεύρι
30 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 1/2 φακελάκι)
50 γρ. μαγιά νωπή
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
250 γρ.βούτυρο(λιωμένο και χλιαρό) ή καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
3 βανίλιες

Για το σιρόπι:

3 ποτήρια ζάχαρη
3 1/2 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και με το που πάρει μια βράση κατεβάζουμε απο την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Έπειτα ξεκινάμε την ζύμη για τα κρουασανάκια,βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, διαλύουμε σ'αυτό την μαγιά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρα : το λιωμένο βούτυρο, τ' αυγά,τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν και τ ' ανακατεύουμε με το γάντζο του μίξερ για 2 λεπτά.Παίρνουμε την ζύμη,την βάζουμε σε καθαρό μπωλ και τη σκεπάζουμε αφηνοντάς την να φουσκώσει για 30 λεπτά.Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής, χωρίζουμε την ζύμη στα 2 και το κάθε ζυμάρι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεσαίου πάχους στρόγγυλο φύλλο και με το μαχαίρι το κόβουμε σε 8 τρίγωνα αν θέλουμε να κάνουμε μεσαία κρουασάν ή σε 16 τρίγωνα αν θέλουμε μικρά κρουασανάκια(αρα θα έχουμε ή 16 μεσαία κρουασάν ή 32 μικρά κρουασανάκια).Το κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε απο την πλατιά μεριά προς την μυτερή για να σχηματιστεί το γνωστό σχήμα των κρουασάν.Έπειτα, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα της κουζίνας μας(αφού έχουμε βάλει λαδόκολλα πρώτα),τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για  15-20 λεπτά και μετά τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  μέχρι να ροδίσουν(εμένα τα μεσαία μου πήραν 20-25 λεπτά αν κάνετε μικρά ο χρονός ψησίματος θα μειωθεί). Όπως θα βγουν καυτά απο τον φούρνο τα ρίχνουμε στο σιρόπι ανά 3 και τ' αφήνουμε 3' να απορροφησουν σιροπάκι και τα βάζουμε σε πιατέλα(αν τα θέλουμε πιο σιροπιαστά τ' αφήνουμε παραπάνω ώρα στο σιρόπι)










Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Γρήγορα ζαμπονοκασεροπιτάκια με σάλτσα ντομάτας





Με την πρώτη ματιά είναι μια απλούστατη συνταγή σχεδόν χωρίς κόπο..ο λόγος που την ανεβάζω ειναι γιατί απο την μια τα πιτάκια αυτά μου θυμίζουν την ζαμπονοκασερόπιτα που τρώγαμε από το κυλικείο του σχολείου, που μου άρεσε απίστευτα πολυ.. και απο την άλλη γιατί είμαι συναισθηματικά συνδεδεμένη μ 'αυτή την συνταγή...γιατί κρύβει μια μικρή..τόση δα ιστορία που όταν την σκέφτομαι με κάνει να χαμογελώ.Όταν ήμουνα μικρή και ερχότανε η γιαγιά με τον παππού μου στο σπίτι μας ήμουνα τρισευτυχισμένη(δεν τους έβλεπα συχνά γιατί ήτανε στο χωριό) όχι για τα δώρα και τα χρήματα αλλά για την αγάπη τους και γι' αυτές τις αληθινές και γεμάτες αγκαλιές που μας μοίραζαν απλόχερα.Σε μια τέτοια επισκεψή τους λοιπόν πριν κάποια χρόνια αποφασίσαμε με τους παππούδες μας να πάμε στο σπίτι της ξαδέρφης μου της Κατερίνας...εκεί δοκιμάσαμε διάφορες λιχουδιές. Μετά απο ώρα που γυρίσαμε στο σπίτι εγώ απο την χαρά μου ήθελα να περιποιηθώ τους παππούδες μου και τους ρώτησα τι θα ήθελαν να τους φτιάξω....ο παππούς, μου απάντησε πως ήθελε εκείνα τα ξύλα που έφαγε στην ξαδέρφη μου... προσπαθούσα με ερωτήσεις να καταλάβω τι ήταν αυτά τα ξύλα..μέχρι που μου είπε πως '' να αυτά τα πιτάκια που ήταν σαν ξύλα και είχαν μέσα τυρί''...αμέσως τότε κατάλαβα πως εννοούσε τα σφολιατάκια..καθώς στο χωριό έχουν μάθει να τρώνε το σπιτικό αφράτο φύλλο ( ο παππούς μου παρομοίασε την σφολιάτα με ξύλο λόγω της τραγανότητας του φύλλου της σφολιάτας ) . Εγώ του χαμογέλασα και του έκανα αυτά τα πιτάκια. Μακάρι να ήταν εδώ να του τα ξανακάνω......
                                                                       Παππού....για σένα !!!


ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο έτοιμα σφολιατάκια στρόγγυλα(τα βρίσκουμε στους καταψύκτες των σουπερμάρκετ)
Για την σάλτσα :
1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φύλλα βασιλικού
Για την γέμιση:
5 φέτες ζαμπόν
5 φέτες τυρί gouda

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε τα σφολιατάκια να ξεπαγώσουν καλά,σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονατι στην συσκευασία.
Για την σάλτσα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 1-2 λεπτά μόνο, έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει.
Τις φέτες του ζαμπόν και του τυριού τις κόβουμε στα 4.
Παίρνουμε ένα σφολιατάκι βάζουμε 1 κ.γλ σάλτσα στη μέση και ένα κομματάκι τυρί και απο πάνω ένα κομματάκι ζαμπόν κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πατάμε μ' ένα πιρούνι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα.

* Αν μας περισσέψει σάλτσα την βάζουμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.






Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τέλεια ποντιακά πισία με τυρί



Τα πιο υπέροχα πισία που έχω ποτέ δοκιμάσει! Η  ζύμη είναι αφράτη εσωτερικά και τραγανή εξωτερικά και η γέμιση του τυριού λιώνει στο στόμα...και Πόντιος να μην είσαι ένα ''Τικ'' το χορεύεις για την πλάκα... με μια μπουκιά τους και μόνο!!!

ΥΛΙΚΑ:

750 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:


400-500 γρ. φέτα τριμμένη(αναλόγως πόσο τυρί θέλουμε)


*Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σ' ένα μπωλ διαλύουμε την μαγιά στο νερό και προσθέτουμε και την ζάχαρη,έπειτα ρίχνουμε το λαδάκι,λίγο απο το αλέυρι μας,μετά το αλάτι και τέλος το υπόλοιπο αλευράκι(μπορεί και να μην το πάρει όλο ή να χρειαστεί λίγο ακόμα εξαρτάται απο το αλεύρι) και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.Την βάζουμε σε καθαρό μπωλ,τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.Αφού περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε μπαλάκια ζύμης μεγέθους μεγάλου καρυδιού και τ' ανοίγουμε σε στρόγγυλο φύλλο σχετικά λεπτό.Βάζουμε στην μέση του φύλλου 1 κ.σ. φέτα τριμμένη,κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκρες μ' ένα πιρούνι.Αφού τα φτιάξουμε όλα,βάζουμε να κάψει μπόλικο ηλιέλαιο σ' ένα βαθύ τηγάνι(στην αρχή δυνατή φωτιά με το που τα ρίξουμε στο λάδι όμως βάζουμε σε μεσαία φωτιά) και τα τηγανίζουμε ανά 3 μέχρι να ροδίσουν και απο τις δυο πλευρές.Τα βάζουμε μόλις είναι έτοιμα σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι και τα απολαμβάνουμε.





Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εύκολη τούρτα Nutella


Μια πολύ εύκολη τούρτα με την ακαταμάχητη γεύση της Nutella...ένα υπέροχο και δροσιστικό γλυκό για μικρά και μεγάλα παιδιά...

ΥΛΙΚΑ:

1 συσκευασία έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας
2 morfat creamy σε τενεκεδακι(τα έχουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες)
Λίγες κουταλιές άχνη(εγώ έβαλα 8 κ.σ.)
Λίγο γάλα
1 βανιλίνη ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
200 γρ. τυρί κρέμα τύπου philadelphia
400 γρ.nutella
Λίγο κακάο για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σιροπι: Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι να βράσουν και με το που βράσουν και διαλυθεί τελείως η ζάχαρη κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα:Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα morfat και τα χτυπάμε λίγο ν' αφρατέψουν.Έπειτα προσθέτουμε την βανίλια,λίγη άχνη(αναλόγως πόσο γλυκό το θέλουμε να μην γίνει όμως πολύ γιατί έχουμε και την nutella και το σιρόπι) και λίγο γάλα (περίπου μισή κούπα) και προσθέτουμε και το τυρί κρέμα και χτυπάμε μέχρι ν' αποκτήσουμε μια αφράτη και ωραία κρέμα.
Συναρμολόγηση: Παίρνουμε τον πρώτο πάτο απο το παντεσπάνι τον σιροπιάζουμε κάλα μ'ένα πινέλο και βάζουμε λίγη κρέμα και απο πάνω ρίχνουμε την μισή nutella,επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο παντεσπάνι(δεν βάζουμε πολυ κρέμα για να μας φτάσει να καλύψουμε και την τούρτα μας,φυσιολογικές ποσότητες).Τέλος παίρνουμε και το τελευταίο μας παντεσπάνι,το σιροπιάζουμε,απλώνουμε την κρέμα που μας έμεινε παντού και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.








Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΑΦΡΑΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ



 Μια πολύ αφράτη,σιροπιαστή και υπέρσοκολατένια σοκολατόπιτα!!Πρώτη φορά την έδειξε πέρυσι ο Άκης Πετρετζίκης...Μαζί με συνοδεία παγώτου και γλυκού φράουλα είναι ο τέλειος συνδιασμός για να γλυκαθούμε και να δροσιστούμε ταυτόχρονα. Κερνάω σοκολατόπιτα λοιπόν......

ΥΛΙΚΑ

40 γρ. κακάο άγλυκο
200 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γλ. μπέικιν
1,5 κ.γλ. αλάτι
6 αυγά
250 γρ. γάλα φρέσκο
λίγο κονιάκ ή ρούμι(προαιρετικά)
2 βανίλιες

Σιρόπι:
400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε μπωλ όλα τα στερεά (αλεύρι,μπέικιν,κακάο,ζάχαρη,βανίλιες) και σ'ενα άλλο βάζουμε το γάλα με το κονιάκ.
Χωρίζουμε τους κρόκους απο τ' ασπράδια.Βάζουμε τ' ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.Έπειτα συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας έναν έναν τους κρόκους. Μόλις το μείγμα ''πιεί '' και τον τελευταίο κρόκο προσθέτουμε εναλλάξ τα στερεά με τα υγρά σε 3 δόσεις μέχρι να τελειώσουν.
Βουτυρώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα δαχτυλίδι 26 εκ. και πασπαλίζουμε με κακάο να πάει παντού και τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περιττό κακάο.Βάζουμε το μείγμα της σοκολατόπιτας μέσα στην φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.
Κατόπιν,ετοιμάζουμε το σιροπι: βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσουν και με το που βράσουν κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πολύ καλά μ' ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η σοκολάτα.
Μόλις ψηθεί η σοκολατόπιτα την σιροπιάζουμε με μια κουτάλα (λίγο λίγο το σιρόπι όχι όλο μαζί),την αφήνουμε να κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες και έπειτα σερβίρουμε.