mypinkbutter

mypinkbutter

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

New York cheesecake



Το cheesecake είναι ένα απο τα πιο διάσημα γλυκά όλου του κόσμου..στην Ελλάδα συνηθίζουμε να κάνουμε το κρύο cheesecake χωρίς ψήσιμο..ίσως γιατί είναι πιο εύκολο...ίσως και γιατί αυτό μάθαμε!
  Δεν γνωρίζουμε όμως πως κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο cheesecake έγινε στην Ελλάδα..και συγκεκριμένα στην Σάμο, στην οποία μετά απο ανασκαφές βρέθηκαν καλούπια απο τυρί τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 2000 π.Χ.. Τότε ανακάτευαν αλέυρι, μέλι, τυρί και σιτάρι το έψηναν και δημιουργούσαν ενά γλύκισμα παρόμοιο με το cheesecake, το οποίο ήταν πολύ καλή πηγή ενέργειας και μάλιστα βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων το 776 π.Χ  έφαγαν απ' αυτό το γλύκισμα για ενέργεια! Τα αναφέρω όλα αυτά για να δούμε πως μέχρι και πίσω απο το cheesecake εμείς είμαστε!!! Στο θέμα μας τωρα...έχω κάνει μπόλικα cheesecake και ψημένα και χωρίς ψήσιμο...η συγκεκριμένη συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και με ικανοποίησε απόλυτα...Η βάση της είναι μια απλή και κλασική βάση, η σάλτσα βύσσινο ήταν απλά μια προσωπική επιλογή που θεωρώ πως δίνει ωραία ένταση στο γλυκό...αλλά η κρέμα.....όνειρο..την ερωτεύτηκα..βέβαια όχι με την πρώτη ματιά....κι αυτό γιατί είμαι ανυπόμονη. Με το που πέρασαν οι 2 ώρες αναμονής για να κρυώσει το γλυκό το έκοψα....( δεν μπορούσα να περιμένω...)  και η κρέμα μμμμ......δεν μου γέμισε το μάτι και πολύ.. Το έβαλα στο ψυγείο για μια νύχτα και το επόμενο πρωί έκοψα ένα κομμάτι και εντυπωσιάστηκα απο την υφή της κρέμας..ήτανε αφράτη αλλά και πυκνή, αέρινη αλλά και δεμένη τέλεια, η γεύση της είναι τόσο μαγική που δεν θες αναγκαστικά το βύσσινο γιατί τρώγεται και σκέτη! Εμένα μου θύμισε..παιδική κρέμα με γεύση παγωτού παλιάς εποχής...όνειρο..και τώρα που το σκέφτομαι τέλειο πρωινό είχα φάει εκείνη την μέρα......


ΥΛΙΚΑ

Για την βάση:
250 γρ. μπισκότα digestive ( τα τρίβουμε στο multi )
100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα:
1.200 γρ. τυρί κρέμα ( ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ! Εγω το άφησα 2 ώρες )
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
μια πρέζα αλάτι
2 κ.γλ χυμό λεμονιού
3 κ.γλ υγρή βανίλια ή 4 βανιλίνες
6 αυγά και 2 κρόκους

Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

Επιπλέον: Γλυκό βύσσινο, σάλτσα φράουλας ή άλλου φρούτου ( εμένα μου αρέσει και με μαρμελάδα βατόμουρο )


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με 28 εκ. διάμετρο και στην βάση της βάζουμε αλουμινόχαρτο ( για να μην φύγει αργότερα η υγρή κρέμα καλύπτω απλά την βάση). Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο, τα ρίχνουμε στην βάση της φόρμας και πατάμε με τα χέρια μας να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.
Ψήνουμε για 13 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
Βάζουμε το τυρί κρέμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά να σπάσουν τυχόν σβόλοι και ν' αφρατέψει καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια πρός υψηλή και ρίχνουμε σιγά σιγά λίγη ζάχαρη συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ( καθαρίζοντας πάντα με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του κάδου για να ανακατεύεται ομοιόμορφα). Έπειτα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και την βανίλια, χτυπάμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τους 2 κρόκους και σε χαμηλή τώρα ταχύτητα χτυπάμε να ενσωματωθούν στο μείγμα.Καθαρίζουμε με σπάτουλα τα πλαϊνά και προσθέτουμε ένα ένα τ' αυγά και μόλις γίνει ένα ωραίο μείγμα ( 1 λεπτό ανάλογα την ισχύ του μίξερ ) το προσθέτουμε στην ψημένη βάση των μπισκότων και απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το cheesecake στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά, έπειτα χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για 1,5 ώρες. Το βγάζουμε απο τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά και μετά μ' ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα χαράσσουμε γύρω γύρω στις άκρες του γλυκού για να ξεκολλήσει απο τα τοιχώματα της φόρμας και το αφήνουμε έτσι να παγώσει για 2 ώρες χωρίς να αφαιρέσουμε το ''δαχτυλίδι'' της φόρμας. Η ταπεινή μου άποψη είναι αφού περάσουν οι 2 ώρες και το ξεφορμάρετε να το αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο και να το γευτείτε την επόμενη μέρα με επικάλυψη της επιλογής σας..εγώ για το συγκεκριμένο cheesecake προτιμώ γλυκό βύσσινο ή αραιωμένη μαρμελάδα βατόμουρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου