mypinkbutter

mypinkbutter

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Τα πιο νόστιμα σπιτικά εκλέρ



Ο άντρας μου το Σάββατο μου ζήτησε εκλέρ..πως να του χαλάσω χατίρι όταν αυτός δεν μου χαλάει κανένα;;; Δεν θα πω ψέμματα είναι μια συνταγή ελαφρώς μπελαλίδικη..αλλά το αποτέλεσμα αυτών των εκλέρ είναι ανώτερο απο κάθε ζαχαροπλαστείο γιατί η ποιότητα των σπιτικών υλικών σ' αυτή την συνταγή κάνει την διαφορά..με αποτέλεσμα να έχετε σπιτικά εκλέρ τόσο αφράτα που η κάθε τους μπουκιά να χάνεται στο στόμα και δυστυχώς δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα...τόσο ελαφριά!!!


ΥΛΙΚΑ

Για τα σου:

125 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο ( 1 κούπα )
100 ml γάλα
100 ml νερό
10 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
80 γρ. βούτυρο Lurpak
4 αυγά
4 βανιλίνες
λίγο άχνη για το πασπάλισμα

Για την κρέμα:

480 ml γάλα ( 2 κούπες )
4 κρόκους
112γρ. ζάχαρη (1/2 κούπα)
40 γρ. κόρν φλάουρ ( 1/3 της κούπας)
15 γρ. βούτυρο Lurpak ( 1 κ.σ.)
2 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανιλίνες

Γλάσο σοκολάτας γάλακτος:

200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
125 γρ. κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με την κρέμα μας : βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το γάλα μας να ζεσταθεί, σ'ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψουν και να πάρουν ένα ανοιχτό λεμονί χρώμα, τότε προσθέτουμε και το κόρν φάουρ και ανακατεύουμε λίγο να ενωθούν. Λίγο πριν πάει να βράσει το γάλα το απομακρύνουμε λίγο απο την φωτιά, ρίχνουμε περίπου το 1/3 ( του γάλακτος) μέσα στο μπώλ με τους κρόκους και ανακατεύουμε γρήγορα. Έπειτα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, το ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα( μόλις σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια είναι έτοιμη η κρέμα). Την βάζουμε σε καθαρό μπώλ ρίχνουμε την βανίλια και το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο, τοποθετούμε στην επιφάνεια της διαφανή μεμβράνη ( ν' ακουμπάει την κρέμα για να μην πιάσει την αντιαισθητική πέτσα) και την αφήνουμε να χλιαρύνει και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει τελείως.
Για τα σου : Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο να πάρουν μια βράση, αφαιρούμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ξαναβάζουμε στην φωτια και σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε για 1'-2' ακόμη μέχρι να ξεκολλάει απο τον πάτο σαν ζύμη. Το παίρνουμε και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπώντας το προσθέτουμε ένα ένα τ' αυγά. Βάζουμε την ζύμη σε κορνέ ( με μύτη 1 εκ.) και σχηματίζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολα σου 10 εκ., τα πασπαλίζουμε με λίγο άχνη ( την κοσκινίζουμε απο πάνω τους) και τα ψήνουμε για 40 λεπτά ( αφού περάσουν τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος βάζουμε μια κουτάλα ξύλινη στην πόρτα της κουζίνας, να είναι ελαφρώς ανοιχτή και συνεχίζουμε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα 30 λεπτά.Μόλις είναι έτοιμα τα τρυπάμε με ενα ξυλάκι απο σουβλάκι να βγεί ο ατμός και τ' αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την γκανάζ σοκολάτας γάλακτος : Ζεσταίνουμε την κρέμα γαλακτος και λίγο πριν βράσει την ρίχνουμε μέσα στην ψιλοκομμένη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε με σύρμα.
Συναρμολόγηση: Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ με λεπτή μύτη και τρυπάμε τα σου σε τρεις μεριές και γεμίζουμε με την κρέμα ( την κρέμα μόλις την βγάλουμε απο το ψυγείο την ανακατεύουμε με σύρμα ν' αφρατέψει) σε κάθε τρύπα καιβουτάμε την πάνω μεριά στην γκανάζ. Τα βάζουμε σε επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολα να κρυώσουν καλά και μετά τα διατηρούμε στο ψυγείο.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου