mypinkbutter

mypinkbutter

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Υπέροχο ψωμάκι χωρίς ζύμωμα στην γάστρα



Όταν πρωτοπήρα την συνταγή αυτή στα χέρια μου..είπα ας την δοκιμάσω... ήμουνα πολύ δύσπιστη βέβαια για το τι ψωμί θα είναι αυτό χωρίς καθόλου ζύμωμα και χωρίς κόπο. Το ψωμάκι αυτό γίνεται στην γάστρα ( εγώ το έκανα στο πήλινο) και είναι ένα χωριάτικο καρβελάκι με τραγανή κόρα που κάθε της μπουκιά κάνει το πολυπόθητο '' κραααατττςςςς '' και μέσα η ψίχα του είναι αφράτη. Εγώ κάνω την μισή δόση κάθε φορά για να έχουμε ζεστό ψωμάκι κάθε μέρα. Η συνταγή είναι της κυρίας Μυρτώς Αγγέλου ( αν μπείτε στην προσωπική της σελίδα στο facebook έχει κι άλλες συνταγές), την ευχαριστώ πολύ και σας εγγυώμαι πως το αποτέλεσμα της συνταγής αυτής είναι ένα όνειρο...

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι ( μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμό απο αλεύρια π.χ. μισό κίτρινο μισό άσπρο)
2 φακελάκια μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
680 γρ. νερό χλιαρό( αν βάλουμε σκληρό αλεύρι ίσως να χρειαστούμε λίγο νεράκι επιπλέον)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ( όπως την έκανα εγώ)

Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι,την μαγιά,την ζάχαρη,το αλάτι,το λαδάκι και ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά καλά και να σχηματιστεί μια μπάλα, η ζύμη μας θα κολλάει αλλα δεν πρέπει να βάλουμε άλλο αλεύρι έτσι πρέπει να είναι. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες ( εγώ την άφησα 14 ). Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς ( αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός στους 230 ) και βάζουμε μέσα την γάστρα μας χωρίς το καπάκι της να κάψει. Εντωμεταξύ, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε το ζυμαράκι μας πάνω, το αλευρώνουμε ελαφρά και το ''παιδεύουμε'' λίγο το χωρίζουμε στα 2 και στο κάθε καρβελάκι  κάνουμε διπλώματα,απο τις άκρες προς το κέντρο και το γυρνάμε ανάποδα για να μείνουν τα διπλώματα και να σχηματιστούν ωραία σκασίματα. Βάζουμε τα καρβελάκια στην γάστρα (αφού έχει κάψει αρκετά) την κλείνουμε με το καπάκι της και ψήνουμε για 30 λεπτά με το καπάκι και αλλο ένα τέταρτο με 30 λεπτά χωρίς καπάκι ( στον δικό μου φούρνο θέλει 1 ώρα συνολικά, το τσεκάρετε).

Τα παρακάτω βίντεο σας δείχνουν αναλύτικα την διαδικασία, όπως τα ανέβασε η κ. Μυρτώ





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου