mypinkbutter

mypinkbutter

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ντολμαδάκια με κιμά και δροσερή σως γιαουρτιού



Το πιάτο αυτό είναι απο τ' αγαπημένα μου... πολύ πρόσφατα ανακάλυψα πως το γιαούρτι είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ντολμαδάκια..κι αυτό γιατί δεν έχει πολύ καιρό που γίναμε φίλοι με το γιαουρτάκι...και παραδόξως πολύ καλοί τολμώ να πω. Το φαγητό αυτό τρώγεται άνετα και την επόμενη ημέρα και το λέω εγώ αυτό που όταν ένα φαγητό μπαίνει στο ψυγείο το αποχαιρετώ μια για πάντα...(κακιά συνήθεια αλλά...συνήθεια).

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αμπελόφυλλα ( και μερικά για τον πάτο της κατσαρόλας)
χυμό 1 λεμονιού
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο

Γέμιση:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
μισό ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο φρέσκο δυόσμο
ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 κ.γλ. αλάτι
λίγο πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την σως γιαουρτιού:

2 κεσεδάκια γιαουρτάκι στραγγιστό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2  κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
ξύσμα απο μισό λεμόνι
λίγο αλατάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ντολμαδάκια
: ανκατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε μπώλ και το βάζουμε στην συντήρηση για 30 λεπτά.
Συχρόνως ζεματάμε και τα αμπελόφυλλα ( σε νερό που βράζει ρίχνουμε ανα δόσεις τα αμπελόφυλλα για 1'-2' λίγο να ζεματιστούν και ν' αλλάξουν χρώμα κάπως) και κάθε φορά αυτά που έχουμε ζεματίσει τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν λίγο. Έπειτα, παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο κόβουμε αν έχει κοτσανάκι, το βάζουμε σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. πάγκο κουζίνας) με τα νεύρα προς τα πάνω ( η ''καλή'' πλευρά ν' ακουμπάει στον παγκο ) , παίρνουμε περίπου 1 κ.γλ γέμιση( ανάλογα το μέγεθος του φύλλου)  και την βάζουμε στη μέση, κλείνουμε τα δυο πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολάκι και ελαφρώς το πατάμε στην παλάμη μας για να κλείσει καλύτερα, ομοίως συνεχίζουμε και τα υπόλοιπα. Βάζουμε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας και απο πάνω τοποθετούμε σε σειρές κυκλικά τα ντολμαδάκια με την ένωση προς τα κάτω κολλήτα το ένα με το άλλο. Ρίχνουμε τον χυμό απο 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο, νεράκι να σκεπάσει τα ντολμαδάκια και βάζουμε ένα πιάτο πάνω τους για να μην χαλάσει το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για 50'-60'. Τ' αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με της σως γιαουρτιού.

Για την σως γιαουρτιού: ανακατεύουμε όλα τα υλικά και την βάζουμε στην συντήρηση για 1- 2 ώρες






TIP: αν δεν βρούμε αμπελόφυλλα και πάρουμε τα έτοιμα που είναι σε βαζάκι σε άλμη πάλι θα πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδικασία ζεματίσματος των φύλλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου