mypinkbutter

mypinkbutter

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Παστίτσιο που λιώνει στο στόμα με τυρένια μπεσαμέλ


Μετά απο πολλές αναζητήσεις και δοκιμές συνταγών...έχω καταλήξει σ' αυτό το παστίτσιο.Πραγματικά η κάθε του μπουκιά λιώνει στο στόμα, η γεύση του είναι ανάλαφρη και πεντανόστιμη. Εγγυώμαι προσωπικά πως το αποτέλεσμα της συνταγής αυτής..θα είναι ακαταμάχητο!

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
100 γρ. φέτα
100 γρ. βούτυρο
Για την σάλτσα του κιμά:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο(περασμένο μια φορά απο την μηχανή του κιμά)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όσο το δυνατόν πιο ψιλοκομμένο ΟΧΙ τριμμένο στον τρίφτη)
μισή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
400 γρ. ντοματάκι κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί ή μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 ξύλο κανέλας
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
2 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ ρίγανη
αλατοπίπερο
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για την τυρένια μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα ΖΕΣΤΟ (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ)
μισό μοσχοκάρυδο τριμμένο ή αν δεν έχουμε μισό κ.γλ έτοιμο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
1-2 κρόκους(ανάλογα το μέγεθος)
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγο ακόμα για να πασπαλίσουμε απο πάνω

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με την σάλτσα του κιμά: Σε βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει λίγο προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε (χωρίς να τον ανακατεύουμε συνέχεια) μέχρι ν' αλλάξει χρώμα και να μην έχει υγρά περίπου 7' και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι,την πιπεριά,το σκόρδο,την κανέλα και μαγειρεύουμε για 2'-3'. Έπειτα βάζουμε τον πελτέ της ντομάτας να καβουρδιστεί κι αυτός για 1' και σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ ( 1'-2'). Μόλις εξατμιστεί αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας και προσθέτουμε το ντοματάκι κονκασέ, (αν δεν θέλουμε τα κομματάκια απο το ντοματάκι το βάζουμε σε μπωλ και το πατάμε με το εργαλείο για τον πουρέ) την ζάχαρη,το αλατοπίπερο,την δάφνη,την ρίγανη και το μπαχάρι. Χαμηλώνω την φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύω για 20' μέχρι να πιεί τα υγρά του τελείως.Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε απο την φωτιά βγάζουμε το σκορδο,το φύλλο της δάφνης,το μπαχάρι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Όσο περιμένουμε τον κιμά να γίνει, εμείς συγχρόνως βράζουμε και τα μακαρόνια σε μπόλικο (αλατισμένο) νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο με την διαφορά οτι τα βράζουμε 1' λιγότερο.Μόλις βράσουν τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε να χλυαρύνουν λίγο και προσθέτουμε και την φέτα τριμμένη και τ' ανακατεύουμε.
Για την τυρένια μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλέυρι σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.Μόλις γίνει μια μάζα αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό μας γάλα.Μόλις ρίξουμε και το τελευταίο γάλα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δούμε να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέμας (ένδειξη οτι είναι έτοιμη),τότε αφαιρούμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι δοκιμάζοντας την για να δούμε πόσο αλμυρή την θέλουμε (προσοχή γιατί θα βάλουμε και το τυρί),μετά προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα,το μοσχοκάρυδο και τέλος την 1 κούπα κεφαλοτύρι συνεχίζουμε λίγο το ανακάτεμα να λιώσει το τυρί και ν' αποκτήσει λεία υφή η μπεσαμέλ.
Συναρμολόγηση: βουτυρώνουμε ένα πυρέξ προσθέτουμε τα μισά μακαρόνια,μετά την σάλτσα του κιμά,μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την μπεσαμέλ πασπαλίζοντας την απο πάνω με λίγο κεφαλοτύρι (μισή κούπα περίπου) αν θέλουμε.Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του παστίτσιου.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου